top of page
  • Poza scriitoruluiOlga Monica Harasemiuc

ROSIILE


Rosiile sant folosite ca ingredient principal in multe retete .

Studiile facute pe aceasta leguma dovedesc ca rosia are multe calitati si o mare valoare nutritiva .Este bogata in minerale foarte importante ,potasiu si fier. De asemenea este bogata in multe vitamine ,cum ar fi vitamina C . Trebuie remarcat faptul ca cea mai mare parte a vitaminei C se gaseste in pulpa rosiei . Rosiile contin de asemenea vitamina A care este esentiala pentru coagularea sangelui si pentru sanatatea oaselor .

Rosiile contin in principal antioxidanti care neutralizeaza toxinele (radicalii liberi) , cum ar fi beta carotenul . Cu toate acestea principalul antioxidant din rosii este licopenul ,care ii confera culoarea rosie si care este considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanti disponibili . Licopenul se gaseste si in struguri rosii , portocale rosii ,rodii si pepene verde . Studiile au aratat ca consumul ridicat al acestei substante prin alimente reduce semnificativ riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer, in special cancer de prostata . De asemenea ,s-a demonstrat ca are puterea de a preveni dezvoltarea bolilor cardiovasculare si contribuie la echilibrul nivelului de colesterol din sange .

O alta activitate si poate cea mai importanta este protejarea colesterolului LDL impotriva daunelor oxidative ,adica transformarea acestuia intr-o substanta toxica ,ceea ce ii confera (din greseala) denumirea de colesterol rau care se poate depune pe vasele de sange si astfel sa determine ingustarea si chiar infundarea . Licopenul protejeaza colesterolul LDL sa nu fie rau .S-a dovedit suprinzator ca cel mai bun mod de a obtine licopenul din alimente la o intensitate crescuta este prin incalzire . Sosul de rosii gatit acasa este bogat in licopen .Un alt lucru important este ca licopenul este o substanta care se descompune intr-un mediu gras . Prin urmare este indicat sa mancati rosia cu putin ulei de masline . Trebuie remarcat faptul ca rosia trebuie consumata atunci cand este complet coapta . In acest fel suntem increzatori ca nivelul de solanina din rosie este scazut . Cu toate acestea ,rosiile nu sant recomandate celor care sunt sensibili la sistemul digestiv si celor care sufera de probleme articulare din cauza solaninei .

4 afișări
Citrus Fruits
bottom of page